Vammaisurheilu on oma mielenkiintoinen ja erittäin laaja ja monipuolinen osa Suomalaista yleisurheilua. Tämä vammaisten tai liikuntarajoitteisten liikuntamuoto on saanut viime vuosina paljon näkyvyyttä maailmallakin menestyneiden urheilijoidemme myötävaikutuksella, ja paralympialaiset ovat yhä suositumpi penkkiurheilun laji varsinaisten olympialaisten ohella. Olympiajärjestäjät ovatkin sitoutuneet järjestämään paralympialaiset olympialaisten jälkeen samoilla paikoilla. Vammaisurheiluun luetaan paitsi huippu-urheiluna liikuntavammaisten paralympiaurheilun lajit, myös Special Olympic-toiminta joka on kohdistettu kehitysvammaisille tai muille tässä sarjassa urheileville. Myös elinsiirtourheilu lasketaan vammaisurheiluun kuuluvaksi.

Vammaisurheilutoiminta on saanut alkunsa 1800-luvun lopussa kuurojen urheilutoiminnasta, ja ensimmäiset kesäparalympialaiset järjestettiin Roomassa vuonna 1960, ja talviparalympialaiset puolestaan Ruotsissa vuonna 1976. Kisoja on kehitetty vuosikymmenien varrella ja lajit ovat osittain muuttuneet kuten olympialaisissakin. Myös kilpailijoiden vammojen kirjo on laajentunut ajan saatossa. Paralympialaiset järjestetään olympialaisten kanssa samalla syklillä varsinaisten olympialaisten jälkeen.

Vammaisurheilun lajit ovat pääosin samoja kuin muussakin kilpaurheilussa. Tietysti lajeja on sovellettu siten, että harrastaminen ja kilpaileminen on vamman kanssa mahdollista. Esimerkiksi istumalentopallo on lentopalloa, mutta sitä pelataan istuen ja pienemmällä kentällä kuin tavallista lentopalloa. Maalipalloa, näkövammaisten omaa lajia, pelataan kulkusia sisältävällä pallolla kahdessa joukkueessa jossa kummassakin on kolme pelaajaa. Pelin aikana pelaajien silmät on peitetty ja kuuloaistin merkitys korostuu. Pyörätuolikoripallo on puolestaan melkein samanlaista kuin tavallinenkin, eli koripallon pelaamista pyörätuoleissa istuen ja suurin osa säännöistäkin on samoja kuin tavallisessa koripallossa. Kilpaurheilutasolla pelaajilla on usein peliä varten kehitetyt erityisen ketterät pyörätuolit. Kelkkajääkiekko on puolestaan kelkoissa istuen pelattavaa jääkiekkoa, ja siinäkin joukkueen koot ja säännöt ovat suunnilleen samanlaisia kuin normipelissä. Myös vammaisurheilun joukkuepeleissä suojusten merkitys on tärkeää, ja sääntöjä tulee noudattaa aivan samoin kuin muissakin lajeissa.

Tunnettuja Suomalaisia vammaisurheilijoita ovat mm. Leo-Pekka Tähti, joka on lajissaan pyörätuolikelauksessa voittanut Ateenan paralympialaisten kultaa vuonna 2004 100 metrin ja 200 metrin luokissa, Pekingin paralympialaisissa 2008 kultaa 100 metrin luokassa ja pronssia 200 metrin luokassa, sekä Lontoon paralympialaisissa 2012 kultaa 100 metrin luokassa. Hänellä on myös hallussa 100 metrin pyörätuolikelauksen maailmanennätys. Leo-Pekka Tähti on valittu Suomen vuoden yleisurheilijaksi vuosina 2011 ja 2016 ja hän edustaa urheiluseuranaan Porin Tarmoa.