Matti Nykäsen (syntyi Jyväskylässä 7. heinäkuuta 1963) tarina on käänteissään vertaansa vailla. Ennen kaikkea Nykänen muistetaan merkittävästä urheilu-urastaan mäkihyppääjänä:

1981-1984

Vuonna 1981 Matti voitti mäkihypyssä nuorten maailmanmestaruuden sekä myös aikuisten Suomen-mestaruuden, ja nousi lajinsa huipputasolle. Urheiluseuranaan Matilla oli alusta saakka ja koko uransa ajan Jyväskylä Hiihtoseura. Vuonna 1983 Matti voitti Keski-Euroopan mäkiviikon, ja myös kyseisen kauden maailmancupin. Seuraavana vuonna Sarajevon olympialaisissa Matti voitti suurmäen olympiakultaa, sekä myöhemmin samana vuonna pidetyissä joukkuemäen MM-kisoissa Nykänen joukkueineen voitti maailmanmestaruuskultaa.

1985-1986

Vuonna 1985 joukkuemäen MM-kisoissa Nykäsen joukkue voitti taas kultaa, ja kyseisellä kaudella tuli kultaiset voitot myös maailmancupista sekä lentomäen maailmanmestaruuskisoista. Matti Nykänen valittiinkin vuonna 1985 Suomen vuoden urheilijaksi. 1986 tuli taas voitto maailmancupista ja seuraavana vuonna MM-kisoissa yhdessä joukkueen kanssa MM-kultaa.

1988

Vuosi 1988 oli Nykäsen uran menestyksekkäin vuosi. Tuolloin pidetyissä Galgaryn olympialaisissa Matti Nykänen voitti kolme olympiakultaa, normaalimäessä, suurmäessä sekä joukkuekilpailussa. Myös Keski-euroopan mäkiviikon hän voitti, ja maailmancupin voitto tuli tuonakin vuonna. Nykänen valittiin ylivoimaisesti vuoden urheilijaksi 1988. Seuraavana vuonna Nykänen ja joukkue voittivat joukkuemäen MM-kultamitalin.

Matti Nykänen rikkoi myös useita maailmanennätyksiä. Vuosina 1984 ja 1985 Nykänen hyppäsi neljä maailmanennätystä, joista pisin oli 191 metriä.

Nykäsen urheilu-ura tuli päätökseensä 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa, mutta vuonna 2007 Nykänen palasi hyppytorniin ja osallistuikin seuraavana vuonna veteraanien mäkihypyn SM-kisoihin, joissa sijoittui viidenneksi. Myöhemmin samana vuonna hän voitti myös MM-kultaa omassa sarjassaan veteraanien MM-kisoissa pikkumäessä. Ja taas maaliskuussa 2011 Nykänen hyppäsi kultaa sarjassaan veteraanien MM-kisoissa.

Matti Nykänen on julkisuudessa paljon esillä ollut henkilö paitsi upeiden urheilusaavutustensa, myöskin värikkään yksityiselämänsä vuoksi. Lukuisat avioliitot, avioerot – riitaisat sellaiset , alkoholinkäyttö ja sen mukanaan tuoma sekoilu ja jopa vankilatuomio, sekä myös Matin laulajanura ovat olleet mediassa paljon esillä vuosikymmenien ajan. Osan tästä sekoilusta on sanottu johtuneen Nykäsen sairastamasta ADHD:stä, mutta viime vuosina on ilmeisesti elämä asettunut rauhallisiin uomiinsa nykyisen avioliiton myötä. Nykäsen monista vaiheista on tehty myös elokuva Matti, joka sai Aleksi Mäkelän ohjaamana ja Jasper Pääkkösen tähdittämänä ensi-iltansa vuonna 2006.