Urheilupelit

Urheilupelit ovat olleet kautta aikojen suosittuja pelihullun suomalaiskansan keskuudessa. Urheilupelejä on monenlaisia, yleensä niistä puhuessa tarkoitetaan videopelejä jotka simuloivat urheilua, mutta toki on olemassa manuaalisia urheilupelejä kuten Stigan jääkiekkopeli tai muita urheiluaiheisia lautapelejä. Urheilupelejä voidaan luokitella mm. jalkapallopeleihin, jääkiekkopeleihin, autourheilupeleihin, moottoriurheilupeleihin, tennispeleihin, yleisurheilupeleihin, olympialaispeleihin, vapaapainipeleihin.

Urheilupelejä julkaistaan usein sarjoissa, joissa tulee säännöllisesti uusi peli jonkin teeman tai brändin ympärillä kuten esimerkiksi FIFA tai NHL -sarjoihin tai esimerkiksi Harry Potter-sarjaan perustuen. Myös toisin päin voi käydä, eli Mario -pelit ovat jo legendaa ja niiden ympärille on rakentunut runsaasti myös muuta oheismateriaalia.

Kolikkopelit

Kolikkopeleillä tarkoitetaan kolikolla toimivia videopelejä. joita on esimerkiksi ravintoloissa, laivojen pelisaleissa, pelihalleissa ja huoltoasemilla. Näissä urheilupelit ovat vahvasti edustettuna, sillä onhan urheilu myös suosittu teema kolikkopeleissä, ja niissä on mahdollista päästä astetta syvemmin sisälle peliin. Esimerkiksi moottoripyöräilypelissä voi olla istuttava pyörä, jota aidosti ohjaamalla ja kallistelemalla sekä kaasua säätelemällä saa hyvinkin aidon tuntuman näytttöruudussa kulkevaan peliin. Tai rallipeli, jossa ajat itse pelissä kulkevaa autoa.

Kolikkopeliä Basketball, Suomalaisen Taiton vuonna 1974 julkaisemaa videopeliä pidetään maailman ensimmäisenä urheilupelinä ja sen pohjalta myytiin lisenssi Pohjois-Amerikkaan ja siellä peli julkaistiin nimellä TV Basketball.

1980-luku oli kolikkopelien ja nimenomaan pelihallien kulta-aikaa, ja silloin niiden suosio on ollut suurimmillaan. Internetiä tai tietokoneita ei nykyisessä laajuudessaan tuolloin ollut ja kotien pelikonsolit eivät olleet tasoltaan vielä kovin ihmeellisiä. Vuosikymmenen lopussa alkoivat kotitietokoneet yleistyä ja pelikonsolit kehittyä huimasti, ja pelihallien suosio alkoi hiipua etenkin Suomessa, jossa pelihallikulttuuri ei ennestäänkään ollut kovin vahva toisin kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Pelihallien pelit siirtyivät koteihin, ja monet tietokonepelit olivatkin muunnoksia suosituista kolikkopeleistä. Mutta edelleenkin esimerkiksi Japanissa ovat pelihallit edelleen hyvin suosittuja ja meilläkin muun muassa Ruotsin ja Tallinnan laivoilla pelihallikulttuuri on vahvasti voimissaan.

Vanhat pelihallien kolikkopelit ovat muuten tehneet tänä päivänä uutta tulemistaan emulaattorien avulla, eli järjestelmällä joka muuntaa erityyppisellä laitteistolla alunperin käytettäväksi tarkoitetun ohjelmiston käytettäväksi nykyisillä laitteilla. Niin vanhoja suosittuja kolikkopelejä voidaan pelata nykyaikaisilla kotilaitteilla, ja vanhat urheilupelitkin ovat löytäneet uusien nuorten käyttäjien suosioon.